Vällingby
Tandvårdscenter

Proteser

Att få ha en mun med fungerande tänder betyder mycket för oss alla. Mister man en eller flera tänder finns det idag alternativ för att återställa funktion och utseende. En protes är en väl fungerande tandersättning som ger ett naturligt utseende.

En protes är enkel att hålla ren och efter lite träning kan de flesta båda äta och prata obehindrat med protesen. Det är dock en omställning och individuella variationer kan göra anpassningen mer eller mindre lätt. Hur många tandläkarbesök som behövs för en protesbehandling varierar beroende på hur det ser ut i munnen.

Proteser

Ett vanligt scenario är att patienten har sjuka och skadade tänder som behövs tas bort innan man kan få en protes Tandläkaren tar ett avtryck av de gamla tänderna och med hjälp av avtrycket tillverkar ett tandtekniskt laboratorium en färdig protes Man väntar med att ta bort tänderna tills protesen är klar, vilket innebär att patienten slipper gå utan tänder medan den görs.Vid efterbesök kan man justera protesen för att bättre passa den utläkta slemhinnan.

En protes kan bäras på natten. Man gör ren den med en borste varje dag och spolar den under vatten. Det finns speciella rengöringsmedel och borstar som används enligt rekommendation från tandläkaren.

Ett alternativ till den avtagbara protesen kan vara implantat som opereras fast i käken. Implantat ger oftast fast sittande tänder. En avtagbar protes används dock under själva implantatbehandlingen som provisorisk tandersättning. Ett annat alternativ kan vara en bro som stödjer intilliggande tänder. Det är dock viktigt att stödtänderna är starka och välmående.

När man får en protes är det vanligt att man får mindre skavsår. Ibland behöver protesen justeras. Det är viktigt att man försöker använda den regelbundet för att vänja munnen. Inför återbesök är det bra om skavsåren är kvar så tandläkaren lättare kan justera protesen. Vissa är hjälpta av speciella protesklister. Ibland gör man proteser för lång tid och i andra fall som provisorium till exempel under implantatbehandling/inläkning.

Mister man fler tänder kan protesen anpassas. Det gör protesen till ett lämpligt alternativ om man har fler tänder som på sikt är osäkra.

En protes ger en kostnads-och tidseffektiv bra avtagbar tandersättning som vanligtvis fungerar i många år.

Proteser – exempel

En delprotes som ersätter fyra tänder i patientens överkäke. Bild nr 4 visar ungefär vad patienten normalt visar av sina tänder, bild nr 3 visar protesen avtagen.

Vy mot gommen. Patienten saknar fyra tänder. Med hjälp av en delprotes ersätts tänderna.

En tandlös käke eller mun ser ofta ihopsjunken ut, som på bilden till vänster. Med hjälp av protesen lyfts kind och läppar. Patienten ser mer normal ut och kan skratta med tänderna synliga, som på bilden till höger.

Den vänstra bilden visar vyn mot gomen. En helprotes i överkäken sitter vanligtvis bättre tack vara sugkoppsffekten som uppstår mellan gomen och protesen. Till höger ses vyn mot tungan. I underkäken kan tungan och munbotten störa protesen mer, men med tiden anpassar sig musklerna i munnen till att hålla fast protesen bättre.

Samma fall som ovan. Helprotes i över- och underkäken. På vänstra bilden med läpparna isärdragna, till höger naturligt leende.