Vällingby
Tandvårdscenter

Tandblekning

För en säker och trygg tandblekning med bästa resultat krävs kunskap och utbildning. Den finns hos din tandläkare. Innan tandblekningen görs alltid en undersökning av en legitimerad tandläkare som kontrollerar att du inte har t ex karies eller känsliga tandhalsar som kan irriteras av blekningsgelen. Tandblekning på 3 x 15 minuter med Philips Zoom

Med Philips Zoom får du vitare tänder direkt hos din tandläkare eller tandhygienist. Lampan används i kombination med en blekgel som appliceras på dina tänder. Behandlingen är mycket effektiv och bleker dina tänder i snitt 8 skalor ljusare. Själva blekningen tar 3 x 10 minuter och hela behandlingen inklusive förberedelser tar cirka 1,5 timmar.

Tandblekning är en väletablerad företeelse inom kosmetisk tandvård. Blekningsprocessen är effektiv på de flesta missfärgade tänder. Mörkare fläckar som orsakats av antibiotika kan vara svårare att behandla. Graden av vithet varierar från patient till patient beroende på tändernas struktur.

Frågor och svar om tandblekning

Naturligt åldrande, kaffe, te, cola, rödvin och tobak gör tänder missfärgade. Antibiotika och fluor kan även orsaka missfärgningar under den tid då tänderna växer.

Tandblekning innebär att en blekningsgel placeras på dina tänder. Blekningsgelen innehåller väteperoxid som bleker missfärgad emalj och dentin. Tandens struktur ändras inte, det är tandens färg som blir ljusare. Behandlingstiden vid tandblekning kan påskyndas och resultatet förbättras genom blekning med Philips Zoom.

Socialstyrelsen skriver att patientens tandhälsa skall vara så optimal som möjligt inför en tandblekning. Därför bör du först göra en kontroll hos utbildad tandvårdspersonal. De gör en professionell undersökning av dina tänder och kontrollerar vilka typer av missfärgningar som finns. Om det finns blottlagda rotytor, tandborstskador, tunn emalj, otäta fyllningar eller hål i tänderna. Befintliga lagningar, fasader, kronor och broar går inte att bleka! Vill du ha dessa lika ljusa som dina övriga tänder kan de behöva göras om. Under graviditet eller i samband med amning bör tandblekning ej utföras.

Omfattande forskning och kliniska studier visar att tandblekning under överinseende av tandvårdspersonal är säkert för tänder och tandkött. Idag finns det en gedigen mängd vetenskaplig information om professionell tandblekning som visar att behandlingen är både effektiv och säker.

Blekning kan hos en del personer orsaka tillfällig tandkänslighet med ilningar 1-3 dagar efter behandlingen. Tala med ditt tandvårdsteam om du vet att du har besvär med ilningar. De kan hjälpa dig att förebygga och behandla detta effektivt.

Exakt hur mycket vitare dina tänder blir beror bl a på vilken färg de har från början. Gulaktiga tänder är generellt enklare att bleka än tänder i gråare toner. Hemblekning med Day White eller Nite White ger i genomsnitt 6-8 nyanser ljusare leende. Med Philips Zoom blir resultatet i genomsnitt 8 nyanser ljusare och så många som 13 nyanser färgförändring har dokumenterats.